Fedezze fel Visegrádot!

Fellegvár megközelíthetősége

Autóval, kerékpárral
A Fellegvárat minden évszakban a 11-es Főútról a Rév utcán keresztül haladva elhagyva a Keresztelő Szent János templomot, a Mátyás Király úton át egy kanyargós szerpentinen a Panoráma körúton lehet megközelíteni. A távolság kb. 7 km.  

Parkolási díjak a Fellegvár parkolójában:
950,- Ft/óra
300,- Ft/óra

Gyalogosan
Indulás: Visegrád-Nagymaros révátkelőA visegrádi révállomással szemközt, a 11-es útról balra nyíló Rév utcán sétálva kb. 500 méter után a Keresztelő Szent János templomnál forduljunk balra a Fő utcába. A Fő utcában kb. 200 méter után jobbra nyílik egy keskeny köz, amely a Kálvária lépcsőhöz vezet. A Fő utcából nyíló Kálvária-hegy felé vezető túrista útvonalat ajánljuk. A túraútvonal a Kálvária lépcsőtől indul, az 1853-ban épített kálváriakápolna érintésével, a Kálvária-hegy gerincén és a Vár-hegy délnyugati oldalán kapaszkodik fel a Fellegvárhoz. (kb. 45 perc)

Érdekesség:
Az ország legszebb panoráma autóútjának nyomvonalterve Szabó Károly és Luttonszky Zoltán tervező erdőmérnökök rajzasztalán született meg.
A Fekete-hegy oldalában ma már csak elvétve található szőlő, pedig a múlt században, a filoxéra pusztulásáig jó vörös bor termett errefelé.

Fellegvár légifotók

www.legifotok.hu

Nyitva tartás

 • márc. 15. – ápr. 30.           
  minden nap          9.30-17.00
 • máj. 1. – szept. 30.             
  minden nap          9.30-18.00
 • okt. 1. – okt. 31.  
  minden nap          9.30-17.00
 • nov. 1. – márc. 15.             
  péntek, szombat, vasárnap    9.30-16.00  

  Téli időszakban rossz idő (jegesedés) esetén a Fellegvár zárva tart.

Fellegvár belépőjegy árak 2009.

Belépők:
(2009. július 01-től):

 • teljes árú (felnőtt) 1500 Ft
 • kedvezményes (diák, nyugdíjas) 750 Ft
 • gyermek 6 éves korig ingyenes
 • nyugdíjas 70 év felett ingyenes
 • Panoptikum nélkül teljes árú 1200 Ft
 • Panoptikum nélküli kedvezményes 600 Ft
 • családi nap: minden hónap utolsó vasárnapja rendeletben meghatározottak köre (pl. 18 év alatti gyerekek és kísérő szülők) számára ingyenes
 • A kedvezményes illetve ingyenes belépésre jogosultak körét a 281/2007 (X.25.) kormányrendeletben foglaltak határozzák meg.

Jegyvásárlás: a Fellegvár bejáratánál található jegypénztárban

Fellegvár

A Fellegvár története

A ma látogatható Fellegvár nem az első vár, amely itt épült. Az első vár, amely a tatárjárás során pusztult el, a Sibrik-dombon, az egykori római tábor alapjaira épült.

A tatárjárás után IV.Béla és felesége Lascaris Mária családi ékszereinek árából, a visegrádi andezithegy tetején 1250-1258 között várat építtetett.  
A vár a hegycsúcsot övező erődítésfalakból, két toronyból és egy lakópalotából állt. A későbbi korokban a fővárost ide helyező Károly Róbert király bővítette a várat, s itt került sor az 1335-ös híres királytalálkozóra is. A várat Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették, vélhetően ekkor készült el az asszonyház is.

A Fellegvárat az Alsóvárral völgyzárófal kötötte össze, mely egésze a Duna partjáig tartott, majd ott őrtoronyban végződött. A völgyzárófalakon vezetett az a középkori, Esztergomból Budáig tartó út, melyet északon a kaputorony, délen pedig egy kapu zárt le.

Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították.
A várban az évszázadok során több alkalommal is őrizték a szent koronát a koronázási ékszerekkel, sőt egy rablási történet is fűződik Visegrádhoz: 1440-ben Erzsébet királyné megbízásából egyik udvarhölgye, Kottaner Jánosné innen rabolta el a szent koronát. Visegrád koronaőrző hely volt 1529-ig, majd a 1490-től a koronaőrők kezén volt. A török időkben a vár óriási pusztítást szenvedett el, 1544-ben török kézre került. Ez után felváltva volt a török és a magyar csapatoké, majd legvégül a törökök – miután katonai célra már teljesen alkalmatlanná vált – elhagyták a szinte teljesen elpusztult várat. Nemcsak a vár, hanem a város is elpusztult, újranépesedése hosszú időt vett igénybe.

A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején történtek, s még napjainkban is tartanak.

A mai látogató több érdekes kiállítással is találkozhat fellegvári látogatása során:

 • A vár történeti kiállítása
 • Rekonstruált makett-erődrendszer, vár
 • A Szent korona történeti kiállítás
 • Panoptikum
 • Vadászati, halászati és gazdálkodási kiállítás

>>Galéria

Tetejére

Kapcsolat

A Fellegvár fenntartója: a Pilisi Parkerkő Rt., Visegrádi Erdészete
A Fellegvár címe: 2025 Visegrád, Nagy-villám
Információ: Pilisi Parkerdő Rt. Visegrádi Erdészete
Telefonszám: +36 26 598 082
Telefax: +36 26 598 084
Kontakt személy: Ocsovai Zoltán

 

Fellegvár