Fedezze fel Visegrádot!

A Kr. u. 4. század végén épült késő császárkori római őrtoronyról keveset tudunk. A 18,3x18,3 méteres, négy belső pilléres, négyzetes,170 cm-es falvastagságú építmény maradványait csak az elkövetkező évek ásatásai hozták felszínre, melyek során találták meg az őrtornyot körülvevő fossa (vizesárok)helyét, az őrtornyot körülölelő kerítőfal maradványait a szokatlan, négy pilléren álló kapuépítménnyel együtt.

A rómaiak ebből az építményből nem fejvesztve távoztak, hanem mindent eltakarítottak, valószínűleg távozásuk előtt felgyújtva az építményt, hiszen egy-két érmen, illetve kovácsolt vasszegen kívül csupán néhány bélyeges tégla maradványát hagyták az utókorra.  

Ami miatt ez az őrtorony mégis felhívta magára a régészek figyelmét, az a bejárat küszöbköve, valamint az épület darabokban megtalált építési táblája és a tábla körül fekvő háromszoborfej. A tábla latin nyelvű szövege szerint I. Valentinianus császár és társcsászárai, Valens és Gratianus rendeletére, Kr. u. 371-ben építették a burgust, Foscianus praepositusparancsnoksága alatt a legio I Martia katonái az „isteniGratianus” második, illetve a „kiváló férfiú” Probus consulsága idején.

Forrás: Gróh Dániel (1951) régész